מהם רגישויות למזון? מה התסמינים? האם יש טיפול טבעי לרגישויות למזון?
תגובה פתולוגית למזון או חלק ממרכיביו, לרוב התסמינים מגיעים מאוחר, כיומיים שלושה לאחר צריכת המזון, אשר אינה אלרגית, כלומר לא מתווכת ע"י נוגדנים IgE.
התסמנים באי סבילות הם :
- כאבי בטן.
- גזים.
- נפיחות.
- עצירות / שילשולים.
- כאבי ראש.
- צינון כרוני / סינוסיטיס כרוני.
- גרד בעור.
- עודף ליחה.
- גירוי בגרון.
- שיעול טורדני ויבש.
- עייפות.
- חרדה.
- קשיי ריכוז.
- ועוד.
לא לגמרי ברור מה הסיבה לכך, אך יש מחקרים המראים שיש קשר בין אי סבילות למזון ובין מחלות כרוניות, מצבים בריאותיים ותסמונות שונות.
הסוגים השכיחים של אי סבילות למזון הינם גלוטן, לקטוז, חיטה, פרוקטוז ומוצרי סויה.
ברובם הגוף מפתח אי סבילות ולא ידועה הסיבה, לעומת אי סבילות ללקטוז שיש לה הסבר.
כתינוקות יש לנו במעיים אנזים לקטזין האחראי לפירוק לקטוז (דו סוכר שנמצא בחלב) האנזים הנ"ל מיוצר באופן טבעי עד גיל 5 ולאחר מכן מופסק או יורד בכמות. יש אנשים שיש להם יכולת פירוק לקטוז עד גיל מבוגר מאוד ואלו שאין להם את יכולת פירוק הלקטוז לא מתפרק במעי הדק אלא רק במעי הגס ושם יוצר תסמינים של גזים, נפיחות כאב בטן, שלשולים /עצירויות.
אבחון אי סבילות – כיום יש בדיקת דם פשוטה שיכולים במעבדה לבודד את סוגי המאכלים אליהם יש רגישות. החסרונות של בדיקה זו:
- עלות הבדיקה גבוהה.
- למרות הכמות הגדולה של מס' המזונות היא לא מכסה הכל.
- במידה ויש הימנעות ממזון מסוים למשך יותר ממס' חודשים, התוצאה לגבי מזון זה לא תהיה מהימנה כיוון שלא ימצאו נוגדנים למזון זה.
- תרופות היכולות להשפיע על תוצאות הבדיקה ולשבשה כגון סטרואידים, אנטיביוטיקה לאורך זמן אנטי היסטמינים ועוד.
הטיפול הטבעי הטוב ביותר במצב של אי סבילות למזון הוא שיטת האלימינציה בה מורידים את כל המזונות האלרגנים לתקופה של 4-6 שבועות, בהם מפסיקים התסמינים לחלוטין. ואז מתחילים להחזיר מזונות, אחד כל פעם ל-3 ימים ובוחנים את התגובה של הגוף, בנוסף חשוב מאוד לשתות כמות מספקת של נוזלים, שילוב של פעילות גופנית וטיפול במצב היציאות ע"י התזונה וצמחי מרפא.
אין סיבה לסבול, אפשר ביחד ללמוד איך לאכול נכון, מה לאכול, ולחזור לשגרת יום קלה ונוחה ללא כאב ואי ונוחות.
סיפור מהקליניקה:
המטופלת הגיע עם נפיחויות בבטן, גזים, שלשולים, ובחילות לאחר ארוחות. בנוסף ציינה כי יש לה אקנה שלא עובר. לאחר תשאול מעמיק לגבי אופי התזונה שלה נמצא כי המטופלת צורכת בעיקר מוצרי חלב וחיטה. הסברתי למטופלת כי מוצרים אלו מאוד אלרגנים והחלטנו שהיא תתחיל בהורדת מוצרי החלב ובמידה ולא יהיה שיפור נוריד גם את החיטה, שבועיים מרגע הורדת מוצרי החלב כל התסמינים העיכוליים נעלמו וחומרת האקנה ירדה משמעותית!