מה הם צמחי מרפא? איך מטפלים עם צמחי מרפא? באיזה אופן נוטלים צמחי מרפא? ולמי מתאים הטיפול בצמחי מרפא?
עדויות לרפואת צמחים נמצאו כבר לפני 5,000 שנה ברפואה הסינית וההודית, ולפני כ-2,500 שנה בכתבים באזורנו.
רפואת הצמחים המודרנית מבוססת על הרפואה העתיקה בשילוב עם מחקרים עכשוויים על חומרים פעילים של הצמחים והשפעתם על מחלות.
חשוב לדעת כי גם התרופות של היום מקורן מהצמח לדוגמא תרופת האספירין מקורה בצמח Salix alba (ערבה לבנה), או מקור התרופה רמוטיב אשר מקורה מ – Hypericum perforatum וכו'. ההבדל העיקרי בין תרופות לצמח עצמו, שבתרופות מבודדים חלק פעיל ספציפי לעומת הצמח המכיל עוד הרבה מאוד חומרים פעילים שעובדים בסינרגיה ועוזרים לתת את הטיפול הכולל, ומניעה של תופעות לוואי, ובצורה טבעית ללא כימיקלים.
אז איך בעצם מטפלים עם צמחים – השימוש הקליני הוא מיצוי של החומרים הפעילים בצמח שעושים את הפעולה הרפואית.
הטיפול יכול להתבצע בכמה אופנים:
- תזונה – אכילה של צמחים שמכילים חומרים פעילים לדוגמא : סלרי, מכיל הרבה אשלגן תרכובות פנוליות ופורנוקומרינים, חומרים אלו משתנים, נוגדי דלקת, מרחיבי כלי דם, ולכן טובים מאוד להורדת לחץ דם או במצב של דלקות פרקים, אבנים בדרכי השתן וכו'. האשלגן מאזן את הפעולה הזאת ומונע מחסור של המינרל עקב ההשתנה מרובה. דוגמא נוספת זרעי שומר, מכיל חומרים נדיפים וקרמינטיביים, מעולים להוספה לאוכל במצבים של נפיחות כאבי בטן וקשיי עיכול.
- חליטות – לקיחת הצמח הטרי או היבש והכנסתו למים רותחים ל15 דקות עם מכסה (כדי שהחומרים הנדיפים לא יתנדפו) ושתיה של המיצוי, שיטה זו מתאימה לחלקי צמח של עלים ופרחים. טיפול זה עוזר בהרבה מאוד תסמינים ומצבים, לדוגמא חליטה של פסיפלורה וקמומיל אשר מכילים חומרים מרגיעים ומשרי שינה, ניתן לתת במצבים של בעיות הרדמות וסטרס.
- מרתחים – דומה לחליטה בבחינת הצריכה כשתייה אך כאן מבשלים את חלקי הצמח שבמקרה זה קשים יותר, כמו קליפות עץ, שורשים וקנה שורש. לדוגמא שורש ג'ינג'ר וקינמון מכילים חומרים התורמים לחיזוק מערכת החיסון והעיכול.
- טינקטורות – מיצוי של הצמח באלכוהול / גליצרין. בניגוד לחליטה ומרתח שטובים ליומיים שלושה הטינקטורה עמידה למס' שנים ושומרת על הפעילות הרפואית שלהם. אומנם טינקטורה יקרה יותר אך פוטנטית מאוד. הטינקטורה מתאימה למגוון רחב מאוד של מחלות פיזיות, תסמנים ומצבי רוח שונים.
- קפסולות – יבוש וטחינת הצמח והכנסתו לקפסולה. מחיר כמעט זהה לזה של הטינקטורה, צריכה הרבה יותר נוחה אם כי עוצמת ההשפעה קטנה עם ייבוש הצמח, וישנם צמחים שלא ניתן לשימוש בייבוש כיוון שהם מאבדים את הפעילות שלהן ולכן זה מגביל את מס' הצמחים בשימוש זה.
צמחי מרפא הם פתרון נהדר לטיפול במגוון רחב של מחלות, סימפטומים ומצבים נפשיים ללא כימיקלים בצורה טבעית ובריאה.
*הכתוב פה הינו לצורך מידע בלבד ולא המלצה להפסקת תרופות או נטילה של צמחי מרפא ללא יעוץ והתאמה אישית.
שאלות ותשובות בנושא צמחי מרפא
בהתאמה נכונה בהחלט כן, צמחי מרפא מכילים חומרים פעילים ויש להם השפעה חזקה וטובה, כן חשוב לציין שיש מצבים בהם הטיפול בצמחי מרפא הינו עזר לטיפול בתסמינים ולא במחלה עצמה שכן לא לכל מחלה יש תרופה (קרוהן, קוליטיס מחולות אוטואימוניות וכו').
בהחלט כן, צמחי מרפא הניתנים במינון הנכון ובהתאמה אישית בטוחים לחלוטין לשימוש. מצבים בהם מטופל לוקח על דעת עצמו צמחים במינונים לא נכונים או עם שילוב תרופות קונבנציונליות ללא בדיקת אינטראקציות, עלול לגרום לעצמו נזק בריאותי.
כן ולא, תלוי בתרופה בסוג הטיפול, יש מקרים בהם ישולבו צמחי מרפא במקביל לתרופות בכדי לעזור בתופעות הלוואי של התרופות הקונבנציונליות, אך חושב לציין כי בכל מקרה שינוי או הורדה בתרופות חייב להתבצע בתיאום עם הרופא המטפל. אין להוריד תרופות לבד ללא ליווי מקצועי.
מאוד תלוי בסוג הטיפול ולאיזו מטרה הצמחים נלקחים, נטילת הצמחים יכולה להיערך מס' שבועת למס' חודשים, יש טיפולים ספציפיים שנעשים בסבבים, יש פורמולות שמיועדת לטיפול אקוטי ויכול להספיק גם טיפול של מס' ימים בודדים. חשוב לציין כי על כל אדם הצמחים משפיעים מעט אחרת וגם זה פרמטר במשך זמן הטיפול.
במוצרי מדף ישנם צמחים שיכולים לבוא באינטראקציות שליליות עם תרופות שלוקחים או מצבים רפואיים כגון לחץ דם או בעיות עיכוליות שונות ולכן חשוב מאוד להתאים בטיפול את הפורמולה של הצמחים באופן אישי למטופל/ת.